heet vanaf nu
2019
15
apr
door
Ingrid Hummel
1343
2
0

Wetenschappers printen voor het eerst 3D-hart van menselijk weefsel

Wetenschappers aan de Universiteit van Tel Aviv zijn er voor het eerst in geslaagd om een miniatuur 3D-hart te printen dat bestaat uit menselijk weefsel en bloedvaten. Het hart heeft de grootte van dat van een konijn.

Hoofdonderzoeker Tal Dvir sprak maandag tijdens een persconferentie in Tel Aviv van een "belangrijke medische doorbraak" op het gebied van transplantaties, meldt persbureau AFP. "Het is de eerste keer dat iemand met succes een volledig hart bestaande uit cellen, bloedvaten en kamers heeft geprint."

Aanwezige journalisten konden maandagmiddag met eigen ogen zien hoe het orgaantje uit de printer 'rolde'. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Advanced Science.

Ooit hopen wetenschappers in staat te kunnen zijn om een volledig hart of delen ervan te kunnen kweken die geschikt zijn voor transplantatie bij mensen. Hiervoor is echter nog veel onderzoek nodig.

Harten moeten 'leren' om te pompen

Onderzoekers moeten de harten onder andere 'leren' zich te gedragen als echte harten. De cellen van het geprinte hartje kunnen zich wel samentrekken, maar hebben nog niet de mogelijkheid om te pompen, aldus de wetenschappers. Zodra de harten dat wel kunnen, worden deze eerst getransplanteerd in dieren.

"Misschien beschikken de beste ziekenhuizen ter wereld over tien jaar wel over orgaanprinters", zei Dvir. "Maar waarschijnlijk beginnen zij dan eerst met eenvoudigere organen dan harten."

In het verleden zijn mensen er al eens in geslaagd om een 3D-hart te printen, maar dat had geen cellen en bloedvaten.

bron: nu.nl

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
2 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

nieuws
Razendsnelle diagnose hersentumor tijdens operatie
nieuws
UMCG start eerste onderzoek in Nederland naar toepassing van bacteriofagen
nieuws
Meer donorlevers goedgekeurd door nieuwe manier van testen
nieuws
Wereldprimeur: longkankeroperatie met augmented reality

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst