Ondanks de flinke stijging van de externe inhuur beslaat deze kostenpost toch nog maar een relatief klein deel van de totale personeelskosten van ziekenhuizen: ongeveer 5%. 'Maar over het algemeen geldt dat ziekenhuizen met de inhuur gewoon duurder uit zijn. De zorg wordt er dus niet goedkoper van,' zegt Lankhorst.
In maart van dit jaar maakte het kabinet bekend €347 mln uit te trekken om het personeelstekort in de zorg terug te dringen. Het geld wordt onder meer gestoken in extra opleidingen en werk-, en stageplekken. Ook wil het ministerie van Volksgezondheid meer mensen uit andere sectoren bewegen in de zorg te komen werken.
Ondertussen zoeken ziekenhuizen zelf ook naar oplossingen voor het personeelstekort. Zo wil de Treant Zorggroep — met ziekenhuizen in Emmen, Stadskanaal en Hoogeveen — de zorg in één ziekenhuis concentreren in plaats van in drie. Daardoor zou niet alleen de kwaliteit van zorg moeten verbeteren, maar ook het ziekenhuis in staat stellen met minder specialisten toe te kunnen. Want met het aantal locaties vermindert ook het aantal diensten om de zorg 24 uur per dag te kunnen garanderen.
Het Nijmeegse Radboud UMC probeert het tekort aan personeel onder andere op te lossen door vluchtelingen met een medische achtergrond een opleiding aan te bieden.
In september starten twee Syriërs met een opleiding tot operatieassistent. Als dat een succes blijkt te zijn, wil het ziekenhuis dit mogelijk ook voor andere specialismen gaan doen.
Bron: Financiele Dagblad