heet vanaf nu
2018
25
jun
door
Ingrid Hummel
3522
5
5

Ziekenhuizen weten amper nog nieuw personeel te vinden

Ziekenhuizen hebben steeds meer moeite met het aantrekken van voldoende personeel. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures voor zorgverleners is het afgelopen jaar met 29% gegroeid ten opzichte van 2016. Ook geven de ziekenhuizen flink meer geld uit aan medewerkers die zich — vaak tegen een hoger tarief — extern laten inhuren: de kosten voor personeel niet in loondienst stegen in een jaar tijd met 10,3%.

Die cijfers blijken uit de jaarlijkse analyse van de jaarverslagen van Nederlandse ziekenhuizen, uitgevoerd door inkooporganisatie Intrakoop en Verstegen Accountants en Adviseurs. De ziekenhuizen zijn, net als andere zorginstellingen, verplicht om voor 1 juni van dit jaar de jaarrekeningen over 2017 gedeponeerd te hebben. Inmiddels heeft een groot deel van de ziekenhuizen (samen verantwoordelijk voor 88% van de ziekenhuiszorg) dat gedaan en die jaarverslagen zijn in de analyse meegenomen.

De zorg kampt met een ernstig tekort aan personeel. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn de problemen op de arbeidsmarkt 'een van de belangrijkste uitdagingen' in de sector. Zonder extra maatregelen zou het tekort zelfs oplopen tot 100.000 à 125.000 zorgmedewerkers in 2022, zo voorspelden de ambtenaren op het departement eerder.

Ruim duizend vacatures
De ziekenhuizen kampen met name met een tekort aan verpleegkundigen, bijvoorbeeld voor de intensive care en de operatiekamers. Ook zijn er in bepaalde krimpregio's en voor een aantal vakgebieden, zoals reumatologie, op dit moment te weinig medisch specialisten. Dat leidt op verschillende plekken tot langere wachttijden voor patiënten.

'Dat er sprake is van krapte op de arbeidsmarkt zie je goed terug in de grote stijging van het aantal moeilijk te vervullen vacatures’, zegt Mike Lankhorst, opsteller van het rapport. De ziekenhuizen hadden in 2017 ruim duizend vacatures in de directe patiëntenzorg die langer dan drie maanden openstonden, omdat er geen geschikte kandidaat kon worden gevonden.

Zorgverleners maken dankbaar gebruik van de krapte in de markt door zich tegen een hoger tarief te laten inhuren, in plaats van in loondienst te gaan voor het salaris dat in de cao is afgesproken. Lankhorst: 'De ziekenhuizen pakken al het personeel aan dat ze kunnen vinden. Ze zijn allang blij als ze mensen kunnen vinden. Ook de vaak tijdelijke inhuur van extern personeel hoort daarbij."


Ziekenhuizen duurder uit met externe inhuur
Ondanks de flinke stijging van de externe inhuur beslaat deze kostenpost toch nog maar een relatief klein deel van de totale personeelskosten van ziekenhuizen: ongeveer 5%. 'Maar over het algemeen geldt dat ziekenhuizen met de inhuur gewoon duurder uit zijn. De zorg wordt er dus niet goedkoper van,' zegt Lankhorst.
In maart van dit jaar maakte het kabinet bekend €347 mln uit te trekken om het personeelstekort in de zorg terug te dringen. Het geld wordt onder meer gestoken in extra opleidingen en werk-, en stageplekken. Ook wil het ministerie van Volksgezondheid meer mensen uit andere sectoren bewegen in de zorg te komen werken.

Ondertussen zoeken ziekenhuizen zelf ook naar oplossingen voor het personeelstekort. Zo wil de Treant Zorggroep — met ziekenhuizen in Emmen, Stadskanaal en Hoogeveen — de zorg in één ziekenhuis concentreren in plaats van in drie. Daardoor zou niet alleen de kwaliteit van zorg moeten verbeteren, maar ook het ziekenhuis in staat stellen met minder specialisten toe te kunnen. Want met het aantal locaties vermindert ook het aantal diensten om de zorg 24 uur per dag te kunnen garanderen.

Het Nijmeegse Radboud UMC probeert het tekort aan personeel onder andere op te lossen door vluchtelingen met een medische achtergrond een opleiding aan te bieden. In september starten twee Syriërs met een opleiding tot operatieassistent. Als dat een succes blijkt te zijn, wil het ziekenhuis dit mogelijk ook voor andere specialismen gaan doen.

Bron: Financiele Dagblad

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
5 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
Gezond werken op de OK
blog
Onze OK: Haaglanden MC
blog
De persoonlijkheid van de chirurg in kaart gebracht
blog
‘Respectvol kritisch als de normaalste zaak van de wereld’

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
5 reacties
2018
28
jun
Arnout Orelio

Is dit het echte probleem? Nieuw personeel aannemen doe je als je te weinig mensen hebt en je het huidige personeel (lees: huidige capaciteit) optimaal inzet. Dit 2e lijkt nog niet het geval. Signalen: 40% van de tijd van zorgprofessionals gaat op aan administratie, 15% heeft een burn-out, er is een hoog verloop onder zorgprofessionals en er maar een klein deel zich echt betrokken voelt bij het werk en organisatie. Dit veroorzaakt productiviteit- en dus capaciteitsverlies. We hebben in de #zorg dus geen personeelsprobleem, maar een productiviteitsprobleem.

Een effectievere en snellere aanpak lijkt te zijn om de betrokkenheid van zorgprofessionals te verhogen, door SAMEN met hen de processen te verbeteren, waardoor de kwaliteit en de productiviteit stijgen (de kosten dalen en je behoefte aan nieuw personeel afneemt). Wie neemt de leiding?

reageer >
2018
28
jun
Ingrid Hummel

Beste Arnout,

Ik denk dat je met jouw analyse van het probleem de spijker op de kop slaat. Alleen..inderdaad, wie neemt de leiding en de verantwoordelijkheid op zich? Op de achtergrond zijn diverse partijen bezig, maar de handen ineen slaan is veel effectiever. Ik zou hier graag een oproep voor willen doen aan ons netwerk. Zou ik jouw bovenstaande reactie hiervoor mogen gebruiken?

reageer >
2018
28
jun
Arnout Orelio

Beste Ingrid, bedankt voor je reactie. Zeker mag je mijn tekst gebruiken om je netwerk te mobiliseren. Als ik op een andere manier kan bijdragen, laat het dan weten. Succes!

reageer >
2018
28
jun
Ingrid Hummel

Fijn Arnout, dank! Wellicht zou je hierover ook een blog willen schrijven? Hoe meer ruchtbaarheid we aan dit onderwerp geven, hoe beter!

reageer >
2018
01
jul
Arnout Orelio

Doe ik graag! Stuur maar even een e-mail ter herinnering, met eventuele richtlijnen en ideeen die jij hebt

reageer >