heet vanaf nu
2020
18
mei
door
Ingrid Hummel
2185
7
1

Zorgen over beschikbaarheid personeel in OK’s

Nu ziekenhuizen meer en meer de reguliere zorg aan het opstarten zijn, dreigt op de operatiekamers de personeelscapaciteit in de knel te komen. De Nederlandse Vereniging van Leidinggevenden Operatieafdeling (NVLO) pleit voor een structurele oplossing. “Nu ziekenhuizen naast de coronazorg ook de gewone zorg weer opstarten, wordt opnieuw veel gevraagd van het personeel in operatiekamers”, zegt Mimoen Ahmidi, voorzitter van de NVLO. “Dit zijn de mensen die de afgelopen periode veel hebben geholpen, met name op de IC’s en de spoedeisende hulp. Je zou hen nu de tijd moeten geven om te recupereren, maar dat wordt zeer moeilijk.”

Personeel van IC en SEH kunnen namelijk niet bijspringen op de operatiekamers, zoals andersom wel gebeurde. “Er bestaat een reëel risico dat we aan het einde van het jaar te maken krijgen met een volledig opgebrande ‘hotfloor’, zoals in ziekenhuizen de intensive care en operatiekamers worden genoemd.”

Lessen uit de crisis

Dat kan volgens Ahmidi structureel worden voorkomen, door lessen te trekken uit de crisis: “Kijken naar wat goed ging en wat niet. De saamhorigheid in de zorg is zoals altijd groot, meer dan ooit waren verschillende professionals bereid om uit hun comfortzone te komen en elders te gaan helpen. SEH, IC en huisartsenposten werden allemaal opgeschaald. De regeltjescultuur werd even opzij gezet en men durfde weer eens out of the box te denken en te handelen.”

Opschalen

De crisis kan ons de ogen openen voor de noodzaak om de basis te veranderen en de opleiding voor IC en OK/recovery congruenter te maken, aldus Ahmidi. “De minister heeft al iets geroepen over het structureel meer opschalen van de IC in Nederland, maar waar halen we de verpleegkundigen vandaan? Mijn antwoord is: opleiden, maar dan niet meer op de traditionele manier. Meer kijken waar in de keten de synergie zit en durven daar gebruik van te maken. Dat geldt ook voor de IC-artsen, want ook daar was een tekort en moesten in allerijl andere artsen klaar worden gestoomd om te kunnen helpen.”

bron: Skipr

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
7 keer gedeeld
reageer

Ook interessant

blog
Dé herintreder
blog
“Misgrijpen is geen optie”
nieuws
Geld voor extra bonus en werkdruk-verlaging zorg
nieuws
Interchange bestaat 30 jaar!

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'OKteleVisie, vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
1 reactie
2020
20
mei
S.G.

Geldt deze bezorgdheid voor alle ziekenhuizen in NL?
Ok ass, Breda.

reageer >
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >