A pill for every ill
‘De helft van de zorgmedewerkers neemt wel eens medicatie uit de werkvoorraad’, blijkt na een peiling van NU’91.
Het zou vooral gaan over paracetamol, slaapmiddelen en soms zwaarder geschut zoals opioïden en andere morfinepreparaten. Op de OK noemen we die groep ‘morfinisten’. Ik schreef hier eerder een blog over. Medicatiemisbruik door zorgpersoneel is van alle dag en bestaat al zo lang als de zorg bestaat. Desondanks goed dat er een landelijke peiling is gedaan en de IGJ met een handreiking is gekomen.
De kernvraag is: waarom grijpen zorgmedewerkers naar medicatie uit de werkvoorraad? Volgens de peiling heeft dit te maken met hoge werkdruk, wisselende diensten en nachtdiensten die het slaap-waak ritme beïnvloeden. Ook privéproblemen kunnen de trigger zijn om een greep uit de voorraad te doen.
Ik denk dat er nog een reden is. De zorg zelf is ziek, en medewerkers proberen te overleven. De peiling is het topje van de ijsberg. De uitkomsten zijn een symptoom van een groter probleem waar zorgmedewerkers dagelijks mee geconfronteerd worden. Het tekort aan personeel.
Volgens een rapport van de WRR is in 2040 één op de vier werkenden nodig in de zorg. In 2060 loopt dat zelfs op tot één op de drie mensen die in de zorg werken, als we niet ingrijpen. We hebben een gigantisch probleem en dat probleem wordt alleen maar groter.
En ondertussen houden verpleegkundigen zich op de been met een paracetamol of een diclo en soms een benzo. Het mag niet, je kunt ontslagen worden. Nog een collega minder denken de cynici. In de periode 2021 tot en met 2023 ontving de inspectie 95 meldingen van ontslag, waarbij de zorgaanbieder aangaf dat er sprake was van het meenemen van medicatie. Dat komt neer op elke twee weken 1 melding van een ontslag.
En als klap op de vuurpijl kondigde de Tweede Kamer deze week nieuwe bezuinigen (165 miljoen) aan op bijscholing van medisch specialisten, niet wetende dat dit scholingsbudget bestemd is voor iedereen die in een ziekenhuis werkt. Zelfs big boss Agema moest dit plan uit de media vernemen. Wat een ondoordacht en amateuristisch beleid.
Is daar geen pil tegen die wel mag?
Gebruik jij de OK Visie app al?
Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor
Android en
iOS