heet vanaf nu
2019
01
jul
door
Martijn Lupke
839
3
0

OK Visie lanceert het Leernetwerk

Zoals jullie zelf ervaren is de OK een complexe omgeving waar potentiele gevaren op de loer liggen. Zowel voor onszelf als medewerkers, maar ook voor patiënten. Of je nu OK-assistent of chirurg bent, als medewerker ben je onderdeel van een systeem dat ingericht is om goede zorg te leveren. Vaak lukt dat ook, maar soms worden er ook fouten gemaakt.

Van zowel fouten als successen willen wij graag leren. Een fout of succes staat meestal niet op zichzelf, vaak zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen die allemaal een aandeel hebben in het ontstaan van een fout of succes. Het werken op de OK vereist een hoogwaardige veiligheidscultuur en een optimale inrichting van de werkomgeving, er is immers geen afdeling in het ziekenhuis waar de risico’s op blijvende schade voor de patiënt zo groot is als op de OK. De factor “mens” (jij!) speelt daarbij een cruciale rol. En die factor willen wij zo goed mogelijk faciliteren.

Vanuit OK Visie willen we graag de geleerde lessen na fouten en successen met andere OK’s delen. Want waarom zou je wachten op een vervelend incident als een ziekenhuis verderop een goede maatregel heeft bedacht om dit te voorkomen? Hetzelfde gaat op voor buitengewoon excellente zorg.

Er zijn een aantal ontwikkelingen in het zorglandschap dat maakt dat wij nu starten met het leernetwerk:

  • Vernieuwde veiligheidsmanagementsystemen: Ziekenhuizen behoren eind 2023 een gecertificeerd of geaccrediteerd veiligheids-managementsysteem te hebben ingevoerd, conform de eisen in NEN 8009:2018. Met het leernetwerk willen wij jullie hierbij ondersteunen.
  • De brief van minister Bruins: Hierin dringt minister Bruins erop aan dat ziekenhuizen maatregelen nemen gericht op een significante verbetering in het voorkomen van potentieel vermijdbare schade en sterfte. Dit onderschrijft wat ons betreft de urgentie om als afdeling actief deel te nemen aan het OK Veiligheidsleernetwerk.
  • Nieuwe wet- en regelgeving voor medische hulpmiddelen (MDR): Deze nieuwe regelgeving omtrent medische hulpmiddel gaat in op 26 mei 2020. Hierin worden strengere eisen gesteld aan de hulpmiddelen het ontwerpproces en de ervaringen van de eindgebruiker (jij!) in het veld. Zeker voor het delen van ervaringen met hulpmiddelen met bijvoorbeeld fabrikanten zien wij een rol voor het leernetwerk.

Kortom, er staat veel te gebeuren de komende periode! Met het leernetwerk willen wij hierop voorsorteren en jullie actief betrekken bij de ontwikkeling van het leernetwerk. We zitten bijvoorbeeld te denken aan het delen van casussen en verbetermaatregelen, trainingen, bijeenkomsten en ondersteuning bij calamiteiten.

Maar, het netwerk valt of staat met jullie betrokkenheid en deelname, daarom willen we graag van jullie weten wat je wilt “halen” uit dit leernetwerk en wat je wil bijdragen. Gebruik de vragenlijst om aan te geven waar jij of jouw afdeling behoefte aan heeft. Wij proberen op basis van deze resultaten het leernetwerk zo goed mogelijk in te richten. Een groot gedeelte van het leernetwerk zal gratis beschikbaar zijn zoals jullie van ons gewend zijn. Binnenkort zullen we meer toelichting geven op wat het leernetwerk nog meer inhoudt en wat het voor jouw afdeling kan betekenen.

Het leernetwerk onderhouden kunnen wij niet alleen, daarom hebben we Intergo gevraagd om ons daarbij te ondersteunen. Jullie kennen wellicht Gert-Jan Kamps van zijn interview ‘Veiligheid is mensenwerk’ of zijn eerdere columns hier op OK Visie. Hij richt zich op het leren van incidenten en het verbeteren van de menselijke prestatie op de OK. Wij zijn blij om samen met Gert-Jan verder te mogen werken in het leernetwerk!
Klik ook hier voor de vragenlijst.

Bronnen

https://www.nen.nl/NEN-Shop/Nieuwsberichten-Zorg-Welzijn/Nieuwe-norm-patientveiligheid-geeft-handvatten-om-verder-te-verbeteren.htm

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31016-107.html

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
3 keer gedeeld
reageer

Ook interessant

nieuws
Steeds vaker patiënten die COVID-19 klachten niet melden: gevaar voor de zorg
nieuws
Patiëntveiligheid onder druk bij ICT-uitval in ziekenhuizen
nieuws
Gratis webinar 'Mensen Beter Maken in de Praktijk'
nieuws
Infectiepreventie bij particuliere klinieken op orde, werkwijze bij operaties blijft aandacht vragen

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >