heet vanaf nu
2017
11
jul
door
Martijn Lupke
3321
9
8

Personeelstekort? Doe Maar!

Alweer. Nog steeds. Zal het altijd zo zijn? Wat is dat toch op de OK? Ligt het aan het werk, aan de omstandigheden, het salaris, de carrièrekansen? Waarom hebben we nog steeds tekorten? Ik snap er niets van. Prachtig beroep toch? Mensenwerk. Spanning. Leven en dood. Wie wil dit nou niet?

Nou, blijkbaar niet iedereen.

Op verjaardagen hangen mensen aan je lippen als je verhalen vertelt over wat je nu weer hebt meegemaakt. ‘Wauw, wat een gaaf beroep, zou ik ook wel willen.’
Herkenbaar? Denk het wel. Maar tussen willen en doen zit blijkbaar een groot verschil. Je zou toch denken: 'Een goede landelijke reclamecampagne en klaar'. 

“Anesthesie zoekt gasarbeiders”, “Blij dat ik snij!”, “Geknipt/Ongeknipt”.

Bij Defensie werkt het ook. Verzin iets. Zo moeilijk is het toch niet?

De angst bekruipt me soms dat het wel zo moeilijk is. Wat gaat er verkeerd? Falende politiek? Beroepsverenigingen? Ziekenhuizen? Waar zit de knop waar we op moeten drukken? Het is voor mij nog steeds een raadsel. Welke krachten spelen er?

In januari organiseerde ik een debatavond over het personeelstekort op de OK. Goede ideeën gehoord die avond. Misschien wil ik te snel, maar waar blijft de actie? We zijn al weer zes maanden verder. Is er überhaupt iemand bezig? Ik heb werkelijk geen idee, ik hoor en zie niets. Misschien kijk ik niet goed, dat kan ook.

Maar het kan ook anders:

‘Vijftien van de zeventien hbo-opleidingen verpleegkunde hebben een studentenstop ingesteld vanwege de grote toestroom aan studenten’.

Ik moest deze kop drie keer lezen. Schril contrast. ‘Hier gaat iets mis’, dacht ik, terwijl ik blij was voor de verpleegkundige beroepsgroep. ‘Nachtzuster wat moet ik zonder jou beginnen?’, neuriede ik terwijl ik nadacht over wat ik net las. Goeie tekst trouwens van Doe Maar.

‘Nachtzuster wat moet ik zonder jou beginnen, ik brand van binnen, doe iets aan de pijn!’. Damn, dit gaat over de OK!  

Reclamecampagne? Ik zeg Doe Maar!

Gebruik jij de OK Visie app al? Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet?
Download hem hier voor Android en iOS
Delen
9 keer gedeeld
reageer
advertentie

Ook interessant

blog
De beste zorg leveren. Dat doen we dag in, dag uit, met een grote glimlach.”
blog
Gezond werken op de OK
blog
Onze OK: Haaglanden MC
blog
De persoonlijkheid van de chirurg in kaart gebracht

Martijn Lupke

Martijn Lupke is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
8 reacties
2017
11
jul
Anesthetic Anonymous

Ik vind het niet zo gek: redelijk onbekend beroep, weinig carrierekansen, diensten waarvoor vergoeding niet geweldig meer is, heel dichtbij je werk wonen anders in huis slapen (zonder vergoeding voor aanwezigheid), weinig flexibiliteit in werkuren mogelijk. Dan moet je wel heel veel van het vak houden ;)

reageer >
2017
12
jul
Richard

Nog een onderbelicht probleem: er zit een limiet aan het aantal (praktijk) opleidingsplaatsen in het ziekenhuis. Of in ieder geval: zo laten we het met zijn allen voorkomen.

reageer >
2017
13
jul
E

Misschien moeten we gewoon eens accepteren dat we een flexibele schil nodig hebben in diverse beroepsgroepen. Zo ook in de OK wereld....
Uiteindelijk is dit niet zo heel veel duurder als men altijd denkt.

reageer >
2017
13
jul
Marianne Ok ass chirurgie

30 jaar geleden was ik leerling , toen beloofde men mij het werd een HBO erkende opleiding ( helaas dit is t nog steeds niet). Ik heb zelf veel collega s zien komen en gaan in al die jaren , als wij nou eens een nog betere caokrijgen , een sabitical kunnen nemen , goede kinderopvang regelingen en een mooi nacht , avond en weekend diensten systeem . Dan denk ik dat de waardering voor ons vak en uiteindelijk de markt weer aan trekt!

reageer >
2017
13
jul
a.roos

niet zo verwonderlijk dat er tekorten zijn, er is al 20 jaar sprake van een varkenscyclus. er worden te weinig studenten opgeleid, het geld wat ok's krijgen om studenten op te leiden komt van de grote hoop. ok's krijgen geen eigen opleidingsbudget en zijn dus afhankelijk van wat bestuur afspreekt betreft opleiden. verder is het uitval tijdens de opleiding ongeveer 50% van de studenten door verschillende redenen, vaak onvoldoende praktijkvoortgang. de afspraken gemaakt in het noordelijke convenant betreft opleiden van studenten wordt niet gevolgd. verder is er sprake van vergrijzing, dit is geen beroep wat uitgeoefend kan worden tot 67 jaar. te zwaar lichamelijk, niet voldoende beloond, onaantrekkelijke diensten die slecht worden beloond.

reageer >
2017
15
jul
Arjen

In al het bovenstaande kan ik me wel herkennen maar het is een zeer complex probleem wat zich onder andere laat samenvatten met de tekst " if you pay peanuts you get monkeys".
Het is inderdaad de erkenning hbo die er nooit komt, de werkelijk matige overwerk vergoedingen en vooral de bemoeizucht van instanties en regelgeving die soms de zorg alleen maar duurder maakt. wellicht moeten we per provincie een denktank oprichten die onze beroepsvereniging en vakbonden van ideeën gaat voorzien.
Maar we werken vaak lang en hard soms moegestreden en berustend in onze situatie en dat op zich is mijn voorzichtige conclusie.
Anesthesiemedewerker je moet het maar kunnen.

reageer >
2017
20
jul
Bert Kingma

De operatieafdelingen blijven steken in een klassiek hiërarchische model van werken in een omgeving welke weinig prikkels voelt om voor jonge mensen een aantrekkelijke werkplek te worden.

reageer >
2017
02
aug
Joris Jaspers

Het is een lichamelijk zwaar vak, wat vele niet tot hun 67ste volhouden.
Wanneer het financieel mogelijk is, stoppen daarom veel OK-assistenten eerder met werken.
Hou het werk daarom (ook lichamelijk) aantrekkelijk door meer aandacht voor de fysieke problemen en inzet en innovatie van arbeidsbesparende hulpmiddelen.

reageer >