heet vanaf nu
2019
03
sep
door
Martijn Lupke
699
8
0

Gratis workshop werken in hybride OK

Het Diakonessenhuis in Utrecht geeft woensdag 16 oktober een gratis workshops voor operatieassistenten. Na een korte inleiding gaan de OK assistenten direct zelf onder deskundige leiding aan de slag. In een hybride OK wordt een aneurysma via de lies geopereerd (EVAR) en worden nierstenen percutaan verwijderd (PNL). Dit gebeurt met behulp van een röntgenstatief op een robotarm waardoor hele precieze operaties via een klein opening kunnen worden uitgevoerd.

Het Diakonessenhuis heeft nu ruim een jaar ervaring met de hybride OK. Voor patiënten is het een enorme vooruitgang. “Dankzij de hybride OK kunnen patiënten na een aneurysmaoperatie al na een dag weer naar huis en hebben we door nieuwe endovasculaire vaatinterventies zeker al tientallen amputaties kunnen voorkomen”, aldus vaatchirurg Mattijs de Vries. Er hoeft ook nog nauwelijks in de patiënt gesneden te worden, waardoor deze ook veel sneller herstelt.

Door die enorme voordelen groeit het aantal hybride OK’s waarin gebruik gemaakt van deze technologie dan ook razendsnel. Daarmee verandert ook het werk van de chirurg en de operatieassistent. In de hybride OK krijgen zij via live-röntgenbeelden op een scherm, een zeer nauwkeurig beeld van het operatiegebied en de handelingen die zij hierin uitvoeren. Als operatieassistent ben je naast het aangeven van allerlei instrumenten op het juiste ogenblik, ook veel meer bezig met de techniek er omheen.

“Het is ook een andere manier van kijken”, legt operatieassistente Sylvia Agterberg van het Diakonessenhuis uit. “Je moet opnieuw leren wat je ziet.” En dat is ook precies wat er 16 oktober gaat gebeuren. Iedereen is welkom, ongeacht waar je werkt of in opleiding bent.

Sylvia en haar collega’s hebben zich de nieuwe vaardigheden onderling aangeleerd en met behulp van deskundigen van toeleveringsbedrijven. Het “teach de teacher-principe” zoals het ook wel wordt genoemd. In de opleidingen tot operatieassistent door het UMC Amsterdam (Amstel Academie) en Erasmus MC wordt inmiddels ook al aandacht besteed aan deze nieuwe ontwikkeling. Wie 16 oktober al ervaring wil opdoen met de techniek van morgen, kan zich inschrijven via evenementen@diakhuis.nl.

De workshops starten om 18:00 uur. Je bent vanaf 17:15 uur welkom, er staat dan ook een buffet klaar. Rond 20:30 uur ronden we af. Er is ruimte voor een beperkt aantal deelnemers, dus als je zeker wilt zijn van een plekje, schrijf je dan snel in. 

Deel dit artikel
8 keer gedeeld
reageer

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >