heet vanaf nu
2017
15
dec
door
Ingrid Hummel
950
4
1

'Omvang spiermassa voorspelt hoe patiënt operatie zal doorstaan'

Aan de hand van de omvang van de skeletspiermassa van patiënten kan in de toekomst worden voorspeld hoe de patiënt zijn operatie zal doorstaan. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Arts-onderzoeker en chirurg in opleiding Jeroen van Vugt ontdekte dat patiënten met een lage spiermassa na een operatie meer complicaties ontwikkelen, minder snel opknappen en grotere kans hebben om te overlijden na de ingreep. Van Vugt promoveert op 20 december aan het Erasmus MC.

Van Vugt deed onderzoek bij patiënten die op de wachtlijst staan voor een levertransplantatie en bij patiënten die aan kanker in het maagdarmstelsel lijden en daaraan geopereerd moesten worden. Hij zette de diagnostische CT-scans van de buik van alle patiënten op een rij en kleurde daarin de buik- en rugspieren aan. Die geven een goede indicatie van de gehele spiermassa. Hoe minder goed ontwikkeld de spieren zijn, hoe slechter de conditie is.

Van Vugt: "Natuurlijk hangt het verlies van spiermassa samen met de ziekte die deze mensen hebben. Maar de conditie die zij hebben voordat ze ziek worden, is waarschijnlijk ook van invloed. Voldoende beweging, gezonde voeding en een mooi gewicht zijn dus niet alleen belangrijk om gezond te blijven, maar ook om beter bestand te zijn tegen ziekten."

Belangrijke uitkomsten
De resultaten zijn volgens het Erasmus MC belangrijk omdat nu tijdig kan worden gekeken naar de spiermassa van patiënten. Als die laag blijkt te zijn, kan de patiënt voor en na de operatie worden aangemoedigd om de spiermassa te versterken.

Probleem is voorlopig nog wel dat er geen standaard waarden zijn vastgesteld voor een gezonde spiermassa. Wat voor een 45-jarige vrouw van van 1.78 meter lang, of voor een 57-jarige man van 1.98 meter een optimale hoeveelheid spiermassa is, is nog niet bekend.

Bron: Nu.nl

Deel dit artikel
4 keer gedeeld
reageer

Ingrid Hummel

Met mijn neus voor nieuws, enthousiasme en ervaring als operatieassistente in zowel diverse ziekenhuizen als zelfstandige behandelcentra, houd ik jullie, als redacteur van OK Visie, graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ok-gebied.
Daarnaast ben ik het gezicht van 'in the picture', vrouw van Martijn, trotse moeder en fanatiek gezelligheidstennisster.

bekijk al mijn blogs >
1 reactie
2017
16
dec
F. Groeneveld

Leuk onder zoek, maar over de conclusie van de uitkomst valt nog wel te twisten.
"Voor en na een operatie aanmoedigen om spieren te versterken"? Goed ontwikkelde spieren zijn een resultaat van een bepaalde leefstijl en zijn een teken dat het lichaam gezond(-er) functioneert. M.a.w.; de spieren zelf zorgen waarschijnlijk niet voor het betere resultaat maar de totale conditie van de patiënt.
Om een noemenswaardig resultaat in spierontwikkeling te kunnen verwezenlijken is de tijd die de patiënt voor en na de operatie heeft naar mijn idee veel te kort.
Als de patiënt al in staat is om te trainen zal de intensiteit van de training laag moeten zijn omdat er anders ook nog sprake is van een daling in de weerstand van de patiënt.

reageer >
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >