heet vanaf nu
2017
12
mei
door
Emdamed
2599
12
0

Afvalverwerking in ziekenhuizen

Medisch afval is voor veel ziekenhuizen een blijvend punt van aandacht, gezien de afvoer hiervan risico’s met zich meebrengt, de milieueisen steeds aangescherpt worden en de kosten stijgen.

Dit in combinatie met het afvalvolume dat flink toeneemt door de groei in het gebruik van disposable materialen.

Een OK-complex, waar het gebruik van single-use producten sterk toeneemt in het kader van infectiepreventie, zal aandacht hebben voor de verwerking van het afval.

Afvalstromen kunnen worden verdeeld in 4 groepen:

  • Huishoudelijk afval
  • Besmettelijk afval
  • Chemisch gevaarlijk afval
  • Laag radioactief afval

Hoewel besmettelijk afval slechts een klein deel van de totale afvalstroom is dat door medische voorzieningen wordt geproduceerd, zorgt het wel voor de hoogste kostenpost. Op dit moment worden de afvalstromen op de afdelingen verzameld in speciale transportvaten welke na sluiting, verzameling en transport worden verbrand bij een speciale afvalinstallatie. Dit brengt niet alleen hoge kosten met zich mee, maar heeft ook een nadelig effect op het milieu en kans op een mogelijke besmetting, zowel intern als tijdens het transport.

Om op een correcte, milieuvriendelijke en kostenbesparende manier met het afval om te gaan, zijn er unieke shredders op de markt welke decentraal of centraal uw Specifiek Ziekenhuisafval (SZA) (m.u.v. cytostatische en cytotoxische stoffen, lichaamsdelen en organen) verkleinen en steriliseren.

Deze shredders zijn te plaatsen op het OK-complex om specifiek die afvalstroom te verwerken. De unieke systemen zijn een combinatie van shredden en een thermisch sterilisatieproces. Hierdoor wordt potentieel infectueus biomedisch afval verwerkt tot gedecontamineerd afval dat op een veilige manier opgeslagen en getransporteerd kan worden. Het afval wordt versnipperd door een gepatenteerd shreddersysteem, met capaciteit om zelfs metalen onderdelen te verwerken. Het afval wordt na te zijn geshredderd door een heet stoomproces onder hoge druk aansluitend gedecontamineerd. Aan het einde van het proces wordt het gedecontamineerde afval verzameld en kan aansluitend worden verwerkt. De vloeistoffen uit de shredder worden gedecontamineerd afgevoerd in het riool.

Het shredderen zorgt voor een reductie van het afvalvolume met 85%, het wegnemen van besmettingsrisico en een lagere milieubelasting, waardoor uiteindelijk een kostenbesparing plaatsvindt.

Voor meer informatie over diverse shredders kunt u contact opnemen met een van de rayon managers van EmdaMed B.V.

Deel dit artikel
12 keer gedeeld
reageer

Emdamed

EmdaMed is opgericht in de jaren ’80 en sinds 2006 heeft EmdaMed B.V. een nieuw management onder leiding van Geert-Jan Elzerman. Onze familiaire bedrijfscultuur is erg belangrijk en zien wij, en onze relaties, als grote en onderscheidene toegevoegde waarde. Dit merkt u door een toegewijd team dat garant staat voor kwaliteit van haar producten en dienstverlening. Wij werken dan ook conform ISO 13485. Met onze producten richten wij ons op de specialismen chirurgie (algemeen en plastische), anesthesie/IC, hygiëne en preventie en verpleging. Met onze exclusieve en hoogwaardige producten stellen wij u als zorgaanbieder in staat uw patiënten de optimale zorg te bieden.

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >