heet vanaf nu
2019
22
feb
door
Martijn Lupke
637
2
0

Erasmus en Equipe gaan samen opleiden

Zelfstandig behandelcentrum Equipe Zorgbedrijven en Erasmus Medisch Centrum gaan vanaf 1 maart 2019 gezamenlijk operatieassistenten opleiden. Het College Zorg Opleidingen (CZO) voerde hiertoe een beleidswijziging door. Dit initiatief kan een aanzet zijn om OK-personeel ook elders zo op te leiden; het maakt meer en anders opleiden mogelijk, wat hard nodig is om stijging van de personeelstekorten tegen te gaan.

Meer opleiden
“De ernstige personeelskrapte leidt tot de noodzaak om meer op te leiden. Daarom worden er nieuwe vormen van samenwerking verkend en benut” vertelt Joke Boonstra, lid RvB van het Erasmus MC. Het CZO zoekt mogelijkheden om met het toezicht bij de flexibilisering van de functiegerichte zorgopleidingen aan te sluiten zegt Joyce Deggens (directeur-bestuurder CZO). “De kunst is om bestaande structuren aan te passen zonder veiligheid en kwaliteit in gevaar te brengen.”

Raakvlak
Er zijn in de regio dringend extra leerplekken nodig, onder verantwoordelijkheid van een ziekenhuis. Equipe was geïnteresseerd omdat ook zij verantwoordelijkheid willen nemen voor het oplossen van de personeelstekorten. Dat het zbc als gevolg hiervan aan nieuwe kwaliteitseisen moet voldoen, past bij de ambitie die Equipe toch al had. De kwaliteitsaudits vormen de randvoorwaarde bij regionaal opleiden van nieuwe en doorgroeiende zorgprofessionals.
deRotterdamseZorg richt zich als zorgregio op het gezamenlijk vergroten van de opleidingscapaciteit en het opleidingsrendement. Jacqueline Stuurstraat (directeur) “Dat samenwerking dit resultaat voortbrengt, laat zien dat het kán.”

Ook meer en anders opleiden? Er is een stappenplan met formats beschikbaar voor het opzetten van zo'n samenwerking erkend door CZO.

Bron: derotterdamsezorg.nl

[foto: Shutterstock]

Deel dit artikel
2 keer gedeeld
reageer

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >