heet vanaf nu
2018
06
aug
door
Martijn Lupke
7325
13
1

UMC Groningen: 5000 euro voor wie wil blijven

Het UMCG wil personeel behouden door een bindingspremie van 5000 euro uit te loven. Medewerkers met een ’schaarse functie’ in en rond de operatiekamers die zich drie jaar binden aan die functie, kunnen aanspraak maken op de premie.

De premie is een van de maatregelen van het UMCG om het personeelstekort tegen te gaan en erger te voorkomen.

Groter capaciteitsprobleem dan nu
'We weten dat we zometeen ook écht tegen een capaciteitsprobleem aanlopen, erger dan nu al. Deze bindingspremie is ervoor bedoeld om te voorkomen dat we de capaciteit niet verder hoeven te reduceren', zegt bestuursvoorzitter Jos Aartsen.

Eerder sloot het ziekenhuis al vier van de 29 operatiekamers en meerdere Intensive Care-bedden vanwege een tekort aan onder meer specialistische verpleegkundigen, operatieassistenten en anesthesiemedewerkers.

Wanneer een premie?
Medewerkers kunnen aanspraak maken op de premie als ze zich voor drie jaar binden aan hun functie. Als ze eerder vertrekken moet de premie worden terugbetaald.

Ondertussen onderhandelen de universitaire ziekenhuizen in Nederland met het personeel over een nieuwe cao. De onderhandelingen liggen al maanden stil na het verlopen van het ultimatum van vakbond FNV. Het personeel wil onder meer een salarisverhoging van 3,5 procent en betere arbeidsvoorwaarden.

Noodzakelijk
Op de vraag of een nieuwe cao kan helpen om het personeelstekort tegen te gaan reageert Aartsen: 'De CAO is voor iedereen, van Raad van Bestuur tot logistiek medewerkers. Dat betekent dat we generale afspraken moeten maken. De CAO staat hier dus los van.'

Volgens het ziekenhuis is deze maatregel noodzakelijk: 'We kijken waar de capaciteit het meeste wringt en waar we écht geen mensen kunnen vinden.'

Scheve gezichten?
Leidt vijfduizend euro extra voor een deze groep dan niet tot scheve gezichten in het ziekenhuis? 'Het is niet zo dat we vinden dat andere medewerkers niet hard genoeg werken, of dat elders de werkdruk niet hoog is', benadrukt Aartsen. 'We weten dat alle medewerkers, ook verpleegkundigen, keihard moeten werken. Maar deze premie is ervoor zodat we niet verder moeten reduceren.'

Meer werken, tegen extra beloning
Het UMCG wil naast de premie ook personeel vragen of of ze extra willen werken tegen een extra beloning. Het gaat dan om medewerkers in schaarse functies op verpleegafdelingen en in de klinische ondersteuning waar dezelfde problematiek speelt. Zo kan een verpleegkundige die bijvoorbeeld 32 uur werkt, het contract uitbreiden tot maximaal 40 uur.

De maatregelen van het ziekenhuis zijn nog niet definitief. De ondernemingsraad moet nog met de plannen instemmen.

Bron: RTVNoord

Deel dit artikel
13 keer gedeeld
reageer

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
1 reactie
2018
16
aug
Marianne

Beste Martijn , als we nu eens als groep ok ASS en ana ASS erkent worden als HBO opgeleid personeel en daar mee onze status verhogen , dan kan je als Ziekenhuis geen personeel meer aan nemen . Je zou ook een mbo ok ASS kunnen opleiden , waardoor je een lagere salaris schaal kan bieden en meer personeel hebt op de werkvloer voor laag en middel complexe ingrepen . Ook zou je kunnen doorstromen van t mbo naar HBO ! Door een tussen opleiding misschien een nieuwe vorm voor de toekomst ? En een oplossing voor het te kort!

reageer >
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >