heet vanaf nu
2018
09
jan
door
Martijn Lupke
662
3
0

UZ Gent heeft test ontwikkeld om levertransplantaties te verbeteren

Artsen van het UZ Gent hebben een eenvoudige test ontwikkeld om de slaagkans van levertransplantaties te verhogen. De test toont aan wanneer een lever niet geschikt is voor een transplantatie.

De artsen Xavier Verhelst en Hans Van Vlierberghe van het UZ Gent meten de slaagkans van een levertransplantatie, net voor ze de ingreep uitvoeren. Ze analyseren hiervoor de moleculaire suikerstructuren op de eiwitten in de bewaarvloeistof van de donorlever. Onderzoek wees immers uit dat het suikerprofiel in de bewaarvloeistof het succes van de operatie kan voorspellen. Heel eenvoudig gesteld geeft de aanwezigheid in een meer dan normale hoeveelheid van één bepaalde suiker aan dat de lever 'slecht' is. En dus dat de kans op slagen van de transplantatie klein is.

'We zijn daarop gekomen omdat om een leverziekte op te sporen bij een patiënt ook gekeken wordt naar de suikerstructuren in het bloed. We zijn diezelfde suikerstructuren gaan analyseren in de bewaarvloeistof waarin de lever van de donor wordt vervoerd', duidt Xavier Verhelst, gespecialiseerd in leveraandoeningen.

Doorgaans ligt een donorlever meerdere uren in de bewaarvloeistof. Net voor de operatie wordt uitgevoerd, wordt de lever 'voorbereid'. Op dat ogenblik nemen de artsen stalen om de suikerstructuren in kaart te brengen en de slaagkans van de transplantatie te voorspellen.

'Dat was tot nu een experimentele studie op een honderdtal patiënten. We hebben onze ingrepen nog niet laten afhangen van de resultaten van de tests, maar in de toekomst is dat wel de bedoeling. We hebben onze onderzoeksmethode ook gepatenteerd en brengen de test binnenkort met een partner op de markt. Meer kan ik daar voorlopig niet over kwijt', zegt Verhelst.

De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Gastroenterology. De studie is een samenwerking met het labo van professor Nico Callewaert van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB).

Wachtlijst

De test biedt een oplossing voor het tekort aan donoren. Jaarlijks krijgen ongeveer 240 mensen een nieuwe lever, maar de wachtlijst is veel groter. Vorig jaar overleden 45 patiënten die op de wachtlijst stonden. Het UZ Gent voert een vijftigtal levertransplantaties per jaar uit.

Een bijkomend probleem is dat een levertransplantatie niet altijd lukt. Sommige levers van overleden donoren functioneren niet goed genoeg om te worden ingebracht bij een patiënt. Daarom is het nodig de donorlevers beter te screenen.

Bij 1 à 4 procent van de transplantaties functioneert de lever niet zoals het hoort. Dan is er binnen 24 uur een nieuwe transplantatie nodig. Door dat te voorkomen, zullen de wachtlijsten voor levertransplantaties verkorten.

Verhelst: 'We gaan nog na of we de lever niet nog vroeger kunnen onderzoeken, bijvoorbeeld al bij de donor. Nutteloos vervoer en vervolgens nutteloze operaties worden dan vermeden.' De arts meent dat bijkomende studies op een honderdtal patiënten nodig zijn.

Bron: www.tijd.be

Deel dit artikel
3 keer gedeeld
reageer

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >