heet vanaf nu
2018
08
jan
door
Anesthesiologie AMC
1967
2
0

Samenwerking OK Visie en Anesthesiologie AMC gaat van start!

Vanaf 2018 gaan de afdeling anesthesiologie van het AMC en OK Visie samenwerken. Doel van deze samenwerking is om u nog beter te informeren over de laatste ontwikkelingen binnen de anesthesiologie. De afdeling anesthesiologie van het AMC is zeer actief op het gebied van zowel patiëntenzorg, opleiding en wetenschappelijk onderzoek. Verder delen ze hun kennis en expertise, zoals hun protocollen, via hun website. Daarnaast worden er regelmatig lezingen en symposia georganiseerd die u online kunt bekijken. Kortom een perfecte partner om mee samen te werken waarmee u uw voordeel kunt doen.

Aan het begin van deze samenwerking vroegen we prof.dr. Wolfgang Schlack om in een interview uit te leggen wat zijn visie is op de anesthesiologie, waarom hij het belangrijk vindt om kennis te delen en hoe hij de samenwerking met OK Visie wilt invullen.De missie van uw afdeling anesthesiologie is ‘Vooruitstrevend in perioperatieve zorg’, wat bedoelt u daar mee en kunt u daar voorbeelden van geven?

Een academische ziekenhuis heeft een bijzondere verantwoordelijkheid om de zorg verder te ontwikkelen. Onze afdeling heeft daar een lange traditie in; het was immers hier dat de eerste anesthesioloog in Nederland werkzaam werd. Prof. Vermeulen-Cranch was in Engeland opgeleid als anesthesist en heeft ons vak in Nederland op de kaart gezet door de eerste afdeling anesthesiologie op te richten en als eerste de opleiding tot anesthesioloog aan te bieden. In de afgelopen 10 jaar hebben we hard eraan gewerkt om daar een moderne invulling aan te geven, vandaar onze missie en visie: ‘Vooruitstrevend in perioperatieve zorg’. Recente voorbeelden zijn de ontwikkeling van het beroep Sedatie Praktijk Specialist (SPS), wat we samen met het UMC Utrecht hebben gedaan en de SURPASS studie die vrij snel tot invoer van de perioperatieve checkmomenten heeft geleid. Maar er zijn nog veel meer voorbeelden, zoals het standaard monitoren van spierverslapping, een modern multimodaal pijnbeleid en gebruik van emergency checklists in spoedsituaties. Het is mooi om te zien hoe ideeën ook door andere ziekenhuizen worden opgepakt, ingevoerd, aangepast en doorontwikkeld.

Uw afdeling zit bepaald niet stil als het gaat om het delen van anesthesiologische kennis en activiteiten. Waarom vindt u dat belangrijk? Bent u daar zelf de motor achter?

Ik heb gewoon het ouderwetse idee dat de academische component van ons werk al door de belastingbetaler is betaald en dat we daarom gewoon verplicht zijn om de resultaten van ons werk vervolgens ook te delen. Dit heeft niet alleen betrekking op publicatie van onderzoek, maar ook op praktische werkwijzen en andere innovaties. Daardoor maak je aan de ene kant specifieke kennis breder beschikbaar maar daarnaast opent het ook de discussie met collega’s van buiten je afdeling – en daar word je zelf dan ook weer beter van. Deze visie wordt inmiddels in onze afdeling breed gedeeld waardoor innovatie onderdeel is geworden van onze cultuur.Wij zien dat veel van uw collega’s actief zijn op social media en daarmee al een groot bereik hebben. Waarom daarnaast ook deze samenwerking met OK Visie?

Het is belangrijk dat discussie op verschillende platformen en fora wordt gevoerd. Dus niet alleen binnen je eigen beroepsgroep, maar juist ook multidisciplinair met de andere betrokken collega’s. Wij zijn van mening dat OK Visie hier een geschikt forum voor is en hopen dus dat we andere perioperatieve disciplines kunnen bereiken en kijken uit naar de dialoog. Daar worden we allemaal beter van.

Is het delen van anesthesiologische expertise via OK Visie alleen nuttig voor collega’s in de anesthesiologie, of ook voor andere doelgroepen zoals OK assistenten?

Werken op de OK doe je samen en de grootste verbeteringen zijn vaak in deze multidisciplinaire context te behalen; Denk aan het voorbeeld van de SURPASS en time out. Perioperatieve zorg is teamwork. We moeten toe naar een cultuur waarin het normaal is dat bijvoorbeeld een OK assistente aanbiedt om een moeilijke luchtwegkar te halen als een intubatie onverwachts niet makkelijk verloopt. Om dit te bereiken is inzicht in elkaars werkzaamheden en open communicatie essentieel. Dus ja – onze expertise kan voor hen van belang zijn, net als hun expertise voor ons.

Heeft u, naast het delen van content, nog andere ideeën over de invulling van de samenwerking met OK Visie?

We willen graag beginnen door te delen wat we in huis hebben. Denk hierbij aan onze protocollen en emergency checklists, maar ook de lezingen die bij ons gehouden worden en opgenomen worden. Ik hoop dat we daarop reacties krijgen en er een dialoog ontstaat waar iedereen beter van wordt. Verder staan we open voor verzoeken van de bezoekers en volgers van OK Visie, dus we zijn benieuwd en kijken er naar uit! 
Deel dit artikel
2 keer gedeeld
reageer

Anesthesiologie AMC

De afdeling anesthesiologie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) is de eerste afdeling anesthesiologie in Nederland en heeft zich ontwikkeld tot een internationaal center of excellence. Onze missie is: "Vooruitstrevend in perioperatieve zorg". Naast patiëntenzorg vervult de afdeling ook academische taken zoals wetenschappelijk onderzoek en de opleiding tot anesthesioloog. Wij delen graag onze expertise met u om kwaliteit van zorg te verbeteren. www.anesthesiologie-amc.nl

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >