heet vanaf nu
2017
16
nov
door
Gert-Jan Kamps
2127
3
2

2 uur opereren, kwartier rust

2 uur rijden, kwartier rust. Dat is wat geadviseerd wordt aan automobilisten die lange ritten moeten rijden. Daarnaast wordt van vrachtwagen- en taxichauffeurs ook verwacht dat zij nauwkeurig hun rust-en rijtijden bijhouden. Dit alles in het kader van vermoeidheidsmanagement.


Deze programma’s worden binnen transport- en productieorganisaties opgezet om enerzijds de veiligheid te vergroten en anderzijds om de gezondheid van medewerkers te waarborgen. Maar; hoe ga je nu om met vermoeidheidsmagement binnen de complexe medische wereld van de OK? Hierbij spelen extra factoren mee die het inrichten van programma’s op het gebied van vermoeidheidsmanagement uitdagend maakt. Denk aan de gezondheid van de patiënt, complexiteit van de operatie en werktaken, beschikbare middelen en personeelstekorten.

Wat dat betreft lijkt “2 uur opereren, kwartier rust” niet realistisch vergeleken met de relatief monotone taak van het rijden van een vrachtwagen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je met deze complicerende factoren toch goed met het welzijn van je personeel om gaat en voorkomt dat vermoeidheid een effect heeft op de kwaliteit en veiligheid van zorg?

Voor ik deze vraag op deze plek ga uitwerken, wil ik je vragen om eerst een vragenlijst in te vullen op het gebied van vermoeidheidsmanagement. Dat kan middels onderstaande link:

https://intergo.typeform.com/to/mBfPVG

De resultaten van de deze vragenlijst zal ik eerst presenteren tijdens mijn workshop ‘vermoeidheidsmanagement op de OK’ tijdens het symposium voor dagcoördinatoren op 8 december in Leiden. Opgeven voor dit symposium kan hier (=https://www.moncherry.nl/product/dagcoordinatoren-hart-op-goede-plaats/).

Na afloop zal ik de resultaten ook hier op OKvisie.nl delen en bespreken.

Ik hoop op jullie medewerking!

Met vriendelijke groet,

Gert-Jan Kamps
Human Factors & Ergonomie expert

Deel dit artikel
3 keer gedeeld
reageer

Gert-Jan Kamps

Gert-Jan heeft zich aan de Universiteit Leiden gespecialiseerd in de psychologie van fouten. Hij is gebiologeerd door het feit dat onze hersenen zowel een bron van succes als van falen kunnen zijn. Daarbij onderzoekt hij de invloed van onze dagelijkse werkomgeving op menselijke prestaties vanuit een cognitief ergonomisch perspectief.
Gert-Jan ziet potentie in intelligente technologieën om menselijke cognitieve tekortkomingen te ondervangen.

bekijk al mijn blogs >
2 reacties
2017
16
nov
Koen van der Bogt

Leuk!
Maarrrrr: beter meten dan vragen, zeker aangezien vermoeide mensen zichzelf notoir onbetrouwbaar kunnen inschatten! Zie daarom de fit to perform studie waarin onder medisch specialisten en assistenten al 1000 gevalideerde metingen rondom nachtdienst zijn verricht! Www.ftop.eu

reageer >
2017
17
nov
M.J. van der Hoeven

Geheel eens met dhr. van der Bogt. Meten is weten!

reageer >
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >