heet vanaf nu
2019
16
jul
door
Martijn Lupke
901
3
0

Nog meer ziekenhuizen failliet in komende jaren, volgens 7 op 10 zorgprofessionals

69 procent van de zorgprofessionals denkt dat er in de komende jaren nog meer Nederlandse ziekenhuizen failliet zullen gaan. Dat blijkt uit onderzoek dat financieel detacheerder FBD liet uitvoeren door Panelwizard onder 1.118 zorgmedewerkers. Ook geeft 67 procent aan dat het in de zorg (vaak) ontbreekt aan goede bestuurders en managers.

“Financiële en bestuurlijke problemen lagen ten grondslag aan de faillissementen van het MC Slotervaart en het MC IJsselmeerziekenhuizen. Hierdoor heeft het imago van de sector begrijpelijkerwijs een behoorlijke deuk opgelopen en dat zien we terug in de stemming onder zorgprofessionals”, zegt Michel Strikker, directeur business development van FBD. “De Nederlandse Zorgautoriteit heeft weliswaar gezegd niet te verwachten dat er op korte termijn nog meer ziekenhuizen failliet gaan, maar de schrik zit er desondanks nog goed in. Veel zorgprofessionals hebben bij collega’s namelijk gezien welke impact het heeft om noodgedwongen te moeten stoppen met werken en abrupt gescheiden te worden van patiënten die van hen afhankelijk zijn.”

Te veel geld naar digitale innovaties
Er heerst niet alleen onvrede over de bestuurders, maar ook omtrent de keuzes voor investeringen. Zo geeft 36 procent van de zorgprofessionals aan dat er te veel geld gaat naar digitale innovaties. Geld dat daardoor bijvoorbeeld niet besteed kan worden aan de hoognodige extra handen aan het bed. Maar liefst 87 procent vindt dat er in de zorg te weinig geld geïnvesteerd wordt in mensen. Strikker:”Door nieuwe innovatieve behandelmethoden is er tegenwoordig steeds meer mogelijk. Tegelijkertijd lopen de zorgkosten door de vergrijzing flink op. Bestuurders in de zorg komen daardoor voor moeilijke keuzes te staan die hen niet altijd in dank worden afgenomen door de mensen op de werkvloer.”

Zorgverzekeraars nog meer macht
Bij de introductie van marktwerking in de zorg was keuzevrijheid misschien wel de belangrijkste belofte, maar die vrijheid komt door de snel stijgende zorgkosten steeds meer in het gedrang. Uit recente CBS-cijfers blijkt dat Nederland qua zorgkosten relatief duur is vergeleken met de rest van Europa. In 2016 ging 10,3 procent van het binnenlands product naar de gezondheidszorg, terwijl het Europese gemiddelde op 9,9 procent lag. Zorgverzekeraars hebben in Nederland de afgelopen jaren steeds meer macht gekregen om te bepalen waar het premiegeld aan uitgegeven wordt, om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 89 procent van de zorgprofessionals denkt dat de zorgverzekeraars (nog) meer macht zullen krijgen. Dit kan impliceren dat er druk komt te staan op de correcte naleving van vooraf afgesproken regels. Een manier voor zorgorganisaties om te voldoen aan de wet- en regelgeving is het aanstellen van een compliance-professional. Strikker:” Een goede compliance officer is goud waard en kan zorginstellingen een hoop geld besparen, doordat het zelfsignalerende vermogen van de zorginstelling omhoog gaat. Dit voorkomt forse boetes”. 36 procent van de zorgprofessionals geeft aan dat het (vaak) ontbreekt aan goede compliance officers in de zorg.

Bron: Mediatic.nl

Deel dit artikel
3 keer gedeeld
reageer

Martijn Lupke

Martijn Lupke (1975) is hoofdredacteur en directeur van OK Visie. Daarnaast is hij werkzaam als anesthesiemedewerker en sedationist in het St Jansdal Ziekenhuis. In 2015 richtte hij OKBlog op, wat in 2017 fuseerde met OK Nieuws tot OK Visie. 

bekijk al mijn blogs >
nog geen reacties geplaatst
...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reactie*

Naam*

E-mail*

Plaats reactie >